Menu

Ganesh Yantra

De Indiase god Ganesh (of Ganesha) herkennen we vooral aan zijn olifantenhoofd. Hij wordt vereerd tot voorbij het Indiase subcontinent.

Ganesh is de zoon van Shiva, de god van de vernietiging, en zijn vrouw Parvati. Hij is de heer van de schepping, en staat bekend als de ‘verwijderaar van obstakels’, wat olifanten in India traditioneel ook deden (en deels nog doen). Ook is Ganesh de beschermheer van het schrift, leren en intelligentie.

Zijn olifantenhoofdje geeft Ganesh een kinderlijke uitstraling, die hij ook zeker heeft. Hij wordt niet toevallig in het eerste chakra geplaatst, het chakra dat de eerste 6-7 levensjaren domineert. Ganesh is stout en houdt enorm van snoepen.

Het rijdier van Ganesh is een muis (of rat), die ooit een demon was. Dit staat symbool voor zijn uitdaging om hebzucht, ijdelheid en trots te beteugelen. Ganesh wordt vaak aangeroepen bij het maken van een begin.

De bhupur van de yantra is viridiaangroen. De lotus, met acht bladen van vermiljoen, vertegenwoordigt de zogenaamde octaaf van prakriti: akash (ruimte), lucht, vuur, water, aarde, sattva, rajas en tamas. De saffraangekleurde ster ontstaat door de samenvoeging van de opwaartse (mannelijke) en neerwaartse (vrouwelijke) driehoeken. Het stralend gouden middelpunt (bindu) is Ganesh zelf.

(Tweede foto door Ravi Varna Studio)