Menu

Zon yantra

De zon (Surya) is, als ster, het belangrijkste hemellichaam in ons universum. De zon is gekoppeld aan het getal 1 in de Vedische numerologie, en uiteraard aan de zondag.

De vader van het zonnestelsel staat voor eigenschappen als integriteit en respect. Lotusbladeren staan voor zuiverheid: de wortels staan in de modder, maar de bloem is altijd smetteloos.

De yantra van de zon is opgebouwd uit de stralende kleuren goud, zilver en vurig rood. De buitenste twaalf lotusbladen zijn de twaalf hemelstralen die uit de zon komen, en op alle levende wezens schijnen. Ook verwijst dit getal naar de 12 sterrenbeelden. In elk sterrenbeeld heeft de zon een andere verschijning. Elke verschijning heeft een eigen naam, die weer gekoppeld is aan de twaalf houdingen binnen de zonnegroet.

De acht lotusbladen in de binnenste cirkel verwijzen naar de manifeste (echte) werkelijkheid, zoals de acht windrichtingen en de acht onderdelen (pada’s) van het yoga-pad. Het getal 8 is men waarschijnlijk als een soort basisgetal gaan beschouwen sinds de uitvinding van het achtspakige wiel.

De ster in het midden wordt gevormd door een mannelijke (opwaartse) en vrouwelijke (neerwaartse) driehoek. De gouden bindu in het midden wordt gebruikt, net als bij alle yantra’s, om op te focussen bij meditatie.

Hier vertelt de internationaal bekende kunstenaar Pieter Weltevreden over Surya yantra:

(Bron: Sarah Tomlinson 2008, Nine designs for Inner Peace, 178p. Tomlinson gebruikt overigens andere kleuren voor haar Surya yantra.)