Menu

Meditatie en yantra’s schilderen

Met meditatie richt je je op jezelf, om antwoord te vinden op allerlei levensvragen en beter te ontspannen. Als je misschien het gevoel hebt dat het niets voor jou is, kan ik je toch uitnodigen om ermee kennis te maken. Dat kan bijvoorbeeld via het tekenen (construeren) en schilderen van yantra’s.

Yantra’s zijn figuren met vaak een symmetrie (vooral links-rechts), die zijn voorgeschreven. Voor het tekenen en inschilderen gelden strikte regels. Deze beperkingen betekenen dat het maken van een yantra nog rustgevender is dan vrij schilderen.

Vanuit een cirkelvorm worden het basisvierkant en de poorten opgebouwd. Van buiten naar binnen volgen twee randen (goud en geel). Het centrum wordt begrensd door een cirkel, waarbinnen diverse vormen met verschillende symboliek kunnen worden gemaakt.

Er zijn yantra’s voor de verschillende planeten, inclusief de zon en de maan (die strikt genomen geen planeten zijn). Het is mogelijk om je Vedische horoscoop te bepalen, en van daar uit de yantra’s te maken die bij jouw persoon passen. Tegelijkertijd kun je mediteren op wat dit voor je betekent.

Ook zijn er yantra’s voor diverse goden. De Indiase godenwereld is rijk aan personages: het is een polytheïstisch stelsel. Bovendien hebben belangrijke goden zoals Vishnu verschillende avatars (verschijningsvormen), die verschillende aspecten van hun karakter benadrukken. Bij specifieke issues wordt de bijbehorende yantra gemaakt. Er zijn ook andere yantra’s, bijvoorbeeld voor je geboorte.

Ganesh yantra

Surya (zon) yantra

Dit bericht zit in:

Categorie: Uncategorized